NG NeWave
NOVOGRADIŠKI NOVI VAL 1981. - 84.
NGNEWAVE.INFO

LAND OF AN EXPERIMENT, HOME OF THE DIY.

iNsTiTuT zA iStRaŽiVaNjE nOvog VaLa I pOsT-pUnKa

(i ine NG subkulture)

odsada i na http://ngnewave.blog.hr/

post-punk/new wave obsessives

ustanovljeno 2005. (1981.)


H E J  V I ,  Z A P A D N I  S L A V O N C I ,

F R I E D R I C H D O R F E R I ,  Ž I T E L J I   V A L I S   A U R E E  I  O S T A L I ,

O S V I J E S T I T E  S V O J U  T R A D I C I J U  ! ! 

J e r  b e z  s v i j e s t i -  s t e  u   n  e  s  v  i  j  e  s  t  i ....................... 

"Ako nešto nisam vidio trideset ili četrdeset godina to će prouzročiti jaki 'udarac' nostalgije",

kaže jednostavno Robert Opie, strastveni kolekcionar predmeta iz svakidašnjeg života i osnivač "nostalgičarskog" muzeja u Gloucesteru.

"I don't like nostalgia unless it's mine."

Lou Reed

" Možda je nepošteno (prema sadašnjosti i ljudima u njoj) sanjati neka druga, prohujala vremena, ali nije nepošteno ogrijati se na vatri koju si, nekada davno, i sam pomogao potpaliti"

-stara indijanska- (šatro)

Bila jednom jedna Gradiška, i to Nova, i u njoj se prangijao dobar novi val (ili ako bas hocete new wave- dobro, ispravniji termin bi bio post-punk, but...who fucks terminology except Z.Gall :) ) - tu prije svega mislimo na skupinu Žbrkiklj , a malo tko zna išta o tome, pa ovaj site ima namjeru informirati široko pučanstvo o omanjoj skupini kreativaca što obitavaše u tom pitoresknom/pitomom (nepotrebno zaokružiti) mjestašcu podno drevnog Psunja i blizu Cernika. Ovo je priča o jednoj pomaknutoj, otkačenoj i kreativnoj Gradiški koje naravno više, u toj formi, nema. Priča je to i o jednom vremenu kada je nedominantno i napredno bilo, za trenutak, dominantno što je veselilo drevne panonske vilenjake. Štorija je to o generaciji koja je svoj iscjeljujući ples učila od Jon Kinga (frontman Gang of Four), a vrištanje od Davida Byrnea...i osjećala se tada poput riba u vodi. Danas je akvarij aktualnija riječ što se toga tiče...ili...je li to baš tako?..a novi novi val? n e o p o s t p u n k...Strokes-Libertines-FF-Interpol-Editors- and co....?

West panonia new wave…rad žalovanja…sweet nostalgia …what a good feeling!

F R I E D R I C H D O R F P O P K U: N S T

Labour of love!

Novovalna res publica!


- kratka povijest novogradiškog new wavea..za neznalice -

_______N A R A N C A S T A S L O V A_______

Smisao cijele ove priče je reunion gig stare ekipe prigodom koje bi glazbu puštali dji iz tog vremena, a glazbenici bi nesto prigodno svirucnuli..O razvoju cijelog projekta u Vijestima!

Cilj je i stvoriti od ove web adrese mjesto komunikacije starih ng-west panonia newavera, kao i svih koji bi o tome diskutirali, te revalorizacija jedne vrijedne stvaralačke tradicije malog grada koji je, koliko nam je poznato, utonuo u učmalost i tome slične tekućine (iako to može biti samo naš dojam). Ljudi su u ta vremena ponešto i slikali, crtali i pisali. I o tome ćemo.

PS. mp3ce stigle! Imate li štogod iz tih vremena javljajte na navedeni mail , posebice se tu misli na live snimke Vrlog novog svijeta

 ----------------------------------------------------------------------------------
"Glazba za neglazbenike je tehnika stvaranja glazbe u kojoj razmišljanje zamjenjuje vještinu... U određenom smislu to je ono što je postao novi val."
Brian Eno, 1986.

"I think the New Wave is...about dropping in, fighting your way in...You`ve got to get in there and struggle."

Bob Last ("Rip it up and start again",

Simon Reynolds, 2005., str 108.)

"Punk je u povijesti rocka odigrao istu ulogu kao dada u likovnim umjetnostima-raščistio je teren i stvorio temelje za novu kreativnost. (Nakaradan mi je revival punka, jadnici od 50-60 godina koji sviraju iste fraze kao i Sex Pistols 1977. Punk je kao i pubertet, inicijacija i ne može vječno trajati)."

(That`s the point. Newave nema tako usku i dogmatsku odrednicu kao punk i zato ga možete svirati i s 50, a da ne budete smiješni. Pa album Devota i Shelleya /ex Buzzcocks 1977./- je prije par godina proglašen jednim od dvadesetak najboljih u V. Britaniji. Ova izjava, iako se odnosi na punk (no pogledajte u knjizi Punk istog autora koga on pod tim obuhvaća) i iako malo pretenciozna, sublimira ideju u jezgri ovog sitea: iako su neki pripadnici tog razdoblja u pop glazbi bili samo glazba za zabavu, newave nije bio samo još jedan rnr pokret...on je uvijek nesto novo, svježina , novi pristup, nova misao, stalni razvoj ,ali ne po cijenu razvoja...)

Darko Glavan, Globus,4.5. 2004.

Brian Eno sebe, i nakon svih tih remek-djela, smatra non-musicianom dakle neglazbenikom. Zar je čudno da ga je novi val osupnuo kada se pojavio?

▐■▀▌ ¨ █▄

nE٧٧ wλ▼≡

"Moj život je novi val"

-Paraf-

--------------Friedrichdorfsko popularno stvaralaštvo ! Opet !-----------

Saturirajmo (barem privatni) eter novim valovima !!

---RIJETKO VIĐENA BOJIŠNICA ZA OBRANU "URBANOG" IDENTITETA---

Disclaimer: Ovo je DIY sajt. Mi ne držimo do detalja.

Nova Gradiška - podaci
 • Stanovništvo: novovalaca i post-punkera (u gradu i dijaspori):407
 • Geografska širina: 45°16´15˝
 • Geografska dužina: 17°22´41˝
 • Nadmorska visina: 129 metara
 • Površina: 49,58 km˛
 • Srednja godišnja temperatura: 11,2°C

  Prošlost se stvara noću (C.Boyer).

 • UPOZORENJA: 1. Obožavati mladost umjesto samog života, isto je tako kobno kao obožavati moć (H.Miller).
  2. Sve prolazi, pametan čovjek to zna i ni za čim ne žali (rečenica iz knjige Tjeraj svoj plug preko .... poljske spisateljice Olga Tokarczuk)

 • Stvaraoci ove web stranice su imali namjeru vratiti rodnom gradu ono, što im je on dao tamo negdje 80-ih godina prošlog stoljeća i nadaju se da su u tome barem djelomično uspjeli. Hvala na pozornosti!

 • Home | Vijesti | Povijest | slike | mp3 | info & kontakt | linkovi | Neokretenisticki blog | FORUM | NG rock
  CONTACT:
  ng AT ngnewave DOT info


  ADMIN:
  log in  Ovom websiteu je od strane Globalnoga .
  novovalnog sustava dodijeljen status ultradokumenta od intergalaktičke vrijednosti.
  Čekamo da isto učine NSveučilišnaB i novogradiški Dom kulture.