NG NeWave
NG ROCK OPĆENITO

U očekivanju sestrinskog sitea...

Imamo info kako se stvara site o NG rock praksi općenito. Prije toga evo nekih informacija o svemu tome koliko se mi sjećamo.

Koliko nas pamćenje služi, a te informacije u nj je ulio DJ Lobo neki od prvih rokera na našem području zvali su se Luč i Komarac. To je valjda bilo krajem 60-ih i početkom 70-ih..negdje u to vrijeme ili kasnije svirao je i vrstan gitarist prezimena Divjak (Majk?)? Za one koji ne znaju Dado Topić (jel mu pravo ime Adolf) je iz NG. Njegov prvi "menadžer" nakratko je bio isto Vrlom novom svijetu. Dado Topić, legenda hrvatskog rocka, pjevač izvrsne grupe Time. I danas mladalačkog izgleda i dalje na sceni, iako...eto bio je i na Eurosongu..Taj mladalački izgled, izgleda, dijeli s Đakom....

Đaka alias Mišo Đaković je čista legenda NG i nismo sigurni treba li tu išta dodavati. Vrstan instrumentalist i poznavatelj countrya, južnjačkog USA rocka i čega sve ne.

(fotka preuzeta s http://novogradiscanin.blog.hr/arhiva-2006-08.html )

U vrijeme novog vala djelovale su slijedeće postave (iako ne nužno novovalne):

Rutavo drvo (Staro Petrovo Selo) čiji je vođa (Moca) bio osebujan kantautor koji je, ako se ne varam postao modni dizajner.

Zatim grupa Grog. Đoko Stošić, Pera i Koc. Neki tvrde da su oni iz miljea garage punka. Postoje i njihove snimke koje će najavljeni site publicirati.

Grupa Ten. Šifner, Aco Jović, Dara M. Uglavnom coveri srednjestrujaškog rocka, ali i izvrsne obrade Idola.

U to vrijeme djelovala je i dark newave grupa Nirvana.

..i band koji se zvao DELAKROA iz druge novovalne ng generacije, sastava:joca bubanj,gero bas,oleg vokal i katarina solo gitara.postojali su snimci iz Doma kulture sa onih legendarnih kvizova... par songova Joy Divisiona..

Iz banda "Čarape i veste" nastali su potkraj 80-ih (?) OBAD (Only Bass And Drum), objektivno najuspješniji band kraja, osvajači Porina. Toni je svirao i s Legenom, a Damos s vrhunskim imenima naše estrade. Obojica svirači svjetske klase, a Toni se bavi i konceptualnim pristupom sviranju.

Ne možemo ne spomenuti Badžu i Damču i njihov band ...kako se ono zove...10. planet ( http://www.desetiplanet.com ).

http://www.dailymotion.com/video/x5f4zc_ljubav-je-ljubav_lifestyle

http://ekoizvor.bloger.hr/post/pogled-unatrag/817117.aspx

pUNKa je bilo (Piša, Žuja, Dada i ekipa) no ne sjećamo se bandova. Javite! Čujemo da ga danas ima.

Entuzijasti, čekamo link !!!

dodatak Emila K. (koji nije detektiv):
"U povijesti NG rocka mislim da bi bilo interesantno spomenuti i grupu koja se zvala YCT ili kraće Ipsilonci. Oni su djelovali krajem 60-tih i na samom početom70-tih. Okosnica grupe bili su Zdenko Badrov, kao frontman i Đuka Božić. Ostali članovi su se mijenjali. Sjećam se Zdravka Tomića koji je svirao bubnjeve i Zvone Starčevića koji je jedno vrijeme bio vokal. Može biti da je tu bilo uključeno još ljudi Svi su oni pohađali tadašnju Tehničku školu. Ja sam bio samo na jednom njihovom koncertu, jednom od posljednjih u njihovoj karijeri koji se održavao u tadašnjem disku Doma omladine ( u prostorijama u kojima sam ja pohađao 5. i 6. razred osnovne škole). Imali su i pregršt svojih autorskih pjesama od kojih se sjećam one pod nazivom Šuma šumi. Jednom sam sredinom sedamdesetih bio nazočan razgovoru u kojima se spominjalo snimanje albuma, međitim do realizacije istoga spletom različitih okolnosti nikada nije došlo. Onda snimiti album bilo je daleko teže nego danas. Od gore nabrojanih, mislim da se najviše informacija može dobiti od Đuke Božića za kojega znam da još uvijek živi u NG – zapravo Rešetarima. Poslije njih bilo je nekoliko grupa koje su nas zabavljale svojom svirkom, od kojih bi izdvojio Mungose i grupu Zov. Mungose su sačinjavali Zdravko Podgornjak – vokal, Braco Jukić– solo gitara, Krešo Oršulić – bas gitara i Kemfa (sram me bilo, još uvijek mu neznam pravo ime, a bio sam mu u svatovima) – bubnjevi. Svirali su često i ljeti i na rukometnom igralištu, pa se njihova svirka pretvatrala u pravu rock feštu. Bilo je tu još grupa, ali s kraćim stažom. O njima bi mogao više znati Željko Ivanišević. Ova mala crtica možda prelazi vremenske okvire ovoga sitea, ali mislim da je novi val ipak samo jedan rock pravac ili pokret koji je tadašnju generaciju povezivala i držala na neki način na okupu. Zapravo svaka bivša i buduća generacija imala je ili će imati neki svoj novi val, a nadam se da će rock i nadalje biti sastavni dio tih nekih budućih “novih valova”.

Javio se i Zdravko P. 5.10.2006.:
"Pročitavši ovaj prilog, moram ispraviti pisca ovih redova. Grupa koja se spominje pod imenom Mungosi je Skupina Wild Things i to Krešimir Oršulić-Kukac bas gitara, Jakov Jukić-Braco gitara, Stjepan Klepić-Kenfa bubnjevi (onaj kome sada zna pravo ime), i ja Zdravko Podgornjak vokal. Mungosi su prva grupa u kojoj sam pjevao, a sačinjavali su je Slavko Češic bubnjevi, Ivan Ruškan gitara, Antun Bilobrk harmonika i Zdravko Podgornjak vokal."... ..."Slušali smo dobru glazbu i svjetsku i domaću. Prije tridesetak godina prašili smo bluz u čuvenom disko klubu u Cerniku, a u gradu smo svirali u "Satiru" kod Bane ...itd. Možda bi bilo interesantno pronaći plakate iz tih vremena. Jedan poznanik ih je imao sve ili bar većinu."

Jocov input:

Gitarijada organizirana od, u to vrijeme srednjoškolaca, (Dado Lovrić, Andrea djevojački Štengl, Joc i Mladen Dautović)  '78. ili '79. godine u prostoru Društvenog Doma. Od bendova kojih se za sad sjećamo da su tamo nastupili bili su Grofova Garda, Đaka solo i sa Gardom u izvedbi nekih stvari od Stonesa, prog. rock band Velvet iz Đakova, Rutavo Drvo (Moca), čini mi se Rukopotezno, al nisam baš siguran i Grč? punk band iz Ogulina.

Navodno je trebao doći i "Film", ali pošto Mladen (zadužen za telefon) nikad nije čuo za taj band poklopio je Juri S. slušalicu misleći da oni nisu ozbiljni kandidati!!!!. Nikad mu to nismo oprostili :-)

žiri gitarijade u Društvenom domu, cca 1978-9.

rockstarci festival link

more…


GROG

NG garage rockeri osamdesetih

Grupa Grog. Đoko Stošić, Pera, Demarki i Koc. Iako su tvrdili da su hard rockeri (to će se dati čuti u intwu koji daje njihov tadašnji pjevač Troga-uskoro na mp3 sekciji!!!), danas tvrde da su iz miljea garage rocka/ punka što odgovara istini...Kako je da je bili su vrsni instrumentalisti i još veći zajebanti. Genuini rockeri NG rock prostora 80ih u rockističkom smislu...

Demarki i Pera (mlađi od rose..):

Koc, mlad k'o rosa:

neobuzdani frontman Djoko:

Najbolji gitarist Gradiške...

..aaa...i...publika...it surely brings back lots of memories...mnoge poznate face...

more…


NG ALTERNATIVNA SCENA

...novog doba

..no, ipak s reminiscencijama na izvorišne 80-e (ska, punk, reggae, indie, HC...)

link

more…


ROCKSTARCI FEST

...za ljubitelje žestokog rocka...

rockstarci more…

8.12.2009. dan grada NG

Nastup u Društvenom domu

Izvođači koji su na Rock sessionu u čast Dana grada, 8.12.2009., nastupili, su:
Band Sinovi Bluesa koji su zadnji put u tom sastavu nastupali 70-ih godina prošlog stoljeća i u to vrijeme bili jedna od vodećih grupa na području Nove Gradiške i šire.Postava:

Željko Brčić - Duša
Zlatko Podgornjak
Darko Cvenić
Nikica Matković
Milenko Divjak - Mike
Zlatko Štefanac.
more…


THE STORY OF THE ROLLING STONESHome | Vijesti | Povijest | slike | mp3 | info & kontakt | linkovi | Neokretenisticki blog | FORUM | NG rock
CONTACT:
ng AT ngnewave DOT info


ADMIN:
log inOvom websiteu je od strane Globalnoga .
novovalnog sustava dodijeljen status ultradokumenta od intergalaktičke vrijednosti.
Čekamo da isto učine NSveučilišnaB i novogradiški Dom kulture.